Monday, September 14, 2015

Domáci ľanový chlieb


























Receptov na chleba mám hneď niekoľko. Tento je najnovší, dostala som ho od sesternice, tak som ho hneď skúsila. Vždy keď pečiem chleba sa zamýšľam nad tým, prečo ho nepečiem stále, keď je to tak jednoduché a tak rýchle, prečo chleba kupujem. No áno, ono je to oveľa jednoduchšie a rýchlejšie chleba kúpiť, ale tak či tak si odteraz dávam záväzok piecť domáci chlieb častejšie! Na tento chutný a zdravý chlebík budete potrebovať:


250g ľanových semiačok
2PL mletých slnečnicových semiačok
1PL mletého maku
1PL chia semiačok
1PL psyllia
1KL soli
1KL sódy bikarbóny
250ml kefíru

Ľanové semiačka si pomelieme na múku. Ja používam elektrický mlynček na kávu, ale ak ho nemáte, tak môžete použiť rovno ľanovú múku. Pridáme nasekané slnečnicové semiačka, mletý mak, chia semiačka, psyllium (môžete ho vynechať), soľ a sódu bikarbónu. Premiešame a postupne po častiach pridávame kefír (môžete použiť aj cmar alebo acidofilné mlieko). Hotové cesto by malo byť tuhšie a jemné lepivé. Rúru si vyhrejeme na 220C. Z cesta si vytvarujeme bochník, dáme ho na papier na pečenie, na vrch môžeme dať slnečnicové alebo makové semiačka. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Potom teplotu v rúre znížime na 190C a pečieme ďalších 30 minút. Verím, že vám chleba bude chutiť!


No comments:

Post a Comment