Sunday, January 23, 2011

Obrátený jablčník s figami









Tento recept poznám už dlho. V tejto variácií som ho však prvý krát ochutnala asi pred dvoma týždnami a myslím, že už ho asi inak robiť nebudem. A navyše je neskutočne jednoduchý a rýchly.

Postup je nasledovný...
Najskôr si pripravíme formu na pečenie. V podstate je to jedno či bude okrúhla alebo iná, zaleží na Vás aká je Vám sympatická. Potrebujeme ale takú, ktorá sa dá použiť aj na sporák. Ošúpeme a očistíme 4 väčšie jablká (vhodnejšie sú sypké) a nakrájame ich na mesiačiky. Do formy dáme maslo, necháme na miernom ohni rozpustiť, pridáme mletú škoricu a kryštálový cukor. Za stáleho varenia poukladáme do formy jablká, mierne zosilníme oheň a pečieme dokiaľ sa nám z masla a cukru nezačne tvoriť karamel, čo trvá asi tak do 5 minút. Odstavíme a na jablká dáme figový džem. Chcela by som upozorniť, je veľmi dôležité, aby bol džem BEZ cukru. V inom prípade bude celý koláč presladený. Pokiaľ ste však zohnali len sladený, bolo by lepšie vzdať sa karamelu, čo by však bola škoda :) Keď je už teda džem na mieste, stačí všetko prekryť rozvaľkaným lístkovým cestom (ja kupujem už rozvaľkané), pritlačiť okraje, poprepichovať vidličkou a piecť pri 200 C približne 20 minút (alebo dokiaľ nebude cesto pekné). Vytiahneme, necháme vychladnúť a preklopíme na tanier. A hotovo.

Dobrú chuť...

(Ingrediencie: 1 lístkové cesto, 4 jablká, 1 figový džem, 25g masla, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1/2 kávovej lyžičky škorice)

"Upside down" apple pie with figs
I know this recipe for a long time. However, in this variation, tried it only about two weeks ago. And I think I will probably keep doing it this way. And moreover, it is incredibly simple and quick.
The procedure is as follows...
First you prepare the baking tin. Basically, you can use any shape, round or other, depends on what you like. But choose one that can also be used on the stove. Peel and clean four large apples and cut them into wedges. Put butter into a mold, let it melt over medium heat, add ground cinnamon and granulated sugar. Put the apples into the form while cooking sugar and butter, slightly intensify fire and cook until caramel begins to form, which lasts up to about 5 minutes. Shut down and top the fig jam over the apples. I would like to point out it is very important to choose jam WITHOUT sugar. Otherwise, the whole pie will be too sweet. If you can buy only sweetened, it would be better to leave out the caramel, which would be a pity :) When the jam is on its place, just cover everything with puff pastry, press the edges, pierce with a fork and bake at 200 C about 20 minutes (or until the dough is nice). Take out, let it cool down and turn upside down on a plate. And done.

Bon appetit...
(Ingredients: 1 puff pastry, 4 apples, 1 fig jam, 25g butter, 2 tablespoon granulated sugar, 1/2 teaspoon cinnamon)

1 comment:

  1. aaa, mňam! ten vyzerá fakt dobre. a ľahko! dik za tip, skúsim niekedy...

    ReplyDelete