Monday, January 31, 2011

Citrónovo-zemiaková polievka






Veľmi jednoduchá a rýchla polievka. A nie len rýchlo uvarená, ale aj rýchlo zjedená, odporúčam robiť rovno dvojitú dávku. Pokiaľ na ňu nie ste sami. To by ste sa jej zase mohli prejesť a to by bola škoda :) Tento recept som objavila dávno. Spomenula som si však na ňho tento víkend. A bol lepší ako som si pamätala, preto som sa rozhodla dať ho sem.

V hrnci rozpustíme 100g masla a 2 polievkové lyžice olivového oleja. Chvíľku na ňom opečieme 1/2 cibule (nakrájanej na kocky) a 2 nasekané strúčiky cesnaku. Pridáme 1/2 kg zemiakov, nakrájaných na kocky. Prikryté restujeme dokiaľ nebudú pekne opečené, občas premiešame. Zalejeme 8 dcl kuracieho vývaru a 3 dcl mlieka. Necháme zovrieť, stíšíme a varíme ďaľších 15-20 minút. Na záver pridáme šťavu z jedného citróna, dosolíme, prípadne okoreníme a rozmixujeme. Keď chceme, môžeme podávať s čerstvou rukolou (odporúčam!).
Dobrú chuť :)

Lemon-potato soup
Very easy and quick recipe. Not only quickly cooked, but also quickly eaten, so I recommend doing straight double dose. Unless you are not going to eat it alone. This recipe I discovered long time ago. I cooked it this weekend after a long time. And it was better than I remembered, so I decided to write it here. 

In a pot melt 100g butter and 2 tablespoons of olive oil. Add 1/2 chopped onion and 2 chopped garlic cloves and stir for a moment. Add 1/2 kg potatoes, cut into cubes. Fry covered, until they are nicely brown, stir occasionally. Pour 8 dcl chicken stock and 3 dcl milk. Let it boil, turn the heat down and cook for about 15-20 minutes. Finally, add juice from one lemon, some salt, even pepper if you like and blend everything. I recommend to serve with fresh rocket. Bon Apetite.

3 comments:

  1. mnam, tuto si spravim

    ReplyDelete
  2. s citrónom? to musí byť úžasné :O

    ReplyDelete
  3. prave som ju dovarila. vyborna, mnam. mam novu oblubenu polievoclu :) vdaka za skvely tip

    ReplyDelete